Welke rijbewijzen kun je halen?

Op welk voertuig je ook wilt stappen, voor het besturen van ieder voertuig heb je een rijbewijs nodig. Momenteel zijn de regels ten opzichte van vorige jaren ook veranderd. Zo krijg je bijvoorbeeld niet bij het behalen van Rijbewijs B ook het rijbewijs voor het rijden met een trekker. Om je op de hoogte te brengen welke rijbewijzen er zijn, geven wij hieronder meer informatie. 

Bromfiets (AM)

Voor het behalen van je bromfiets rijbewijs (scooter rijbewijs) heb je rijbewijs AM nodig. Vanaf 15,5 jaar ben je geoorloofd om het theorie gedeelte van het rijbewijs te halen en op je zestiende levensjaar mag je ook het praktijkexamen volgen. 

Motorrijbewijs (A)

De motorrijbewijzen zijn te herkennen aan de A op het rijbewijs. Voor een motorrijbewijs zijn er drie varianten, namelijk A1, A2 en A3. A1 is voor lichte motoren, A2 is voor middelzware motoren en A3 is voor zware motoren. Let op! Vanaf je 17e mag je voor A1, A2 en A3 al theorie examen doen en vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen voor A1 en A2. Bij rijbewijs A3 mag je pas vanaf 21 jaar praktijkexamen doen.

Autorijbewijs (B)

Het autorijbewijs staat voor B. Vanaf je 16e mag je theorie examen doen voor je autorijbewijs en vanaf 16,5 jaar mag je praktijkexamen volgen. Echter mag je pas alleen rijden vanaf je 18e levensjaar. 

Vrachtwagen (C)

Voor het besturen van een vrachtwagen heb je rijbewijs C nodig. Onder de vrachtwagen valt een C rijbewijs (lichtgewicht vrachtwagen) en een C1 rijbewijs (zwaargewicht vrachtwagen).

Bus (D)

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om buschauffeur te worden. Hierbij kun je gaan voor het D of D1 rijbewijs. Het D-rijbewijs staat voor bussen die meer dan 8 zitplaatsen hebben. Met het D1-rijbewijs mag je alleen kleinere bussen besturen.

Trekker (T) en aanhangwagen (E)

Het trekkerrijbewijs heeft de T als bewijs om trekker te mogen rijden. Let op! Als je voor 1 juli 2015 rijbewijs B gehaald hebt, krijgt je automatische verlenging op het trekkerrijbewijs. Rijden met een aanhangwagen mag alleen als je rijbewijs E hebt. Dit is een aanvulling op rijbewijs B. 

Overige

Naast bovengenoemde rijbewijzen kun je ook gaan voor andere soorten bevoegdheden op de weg. Voor andere rijopleidingen kun je bijvoorbeeld kijken naar een ccv-d1 rijopleiding tot directiechauffeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *