Werken als ambulancechauffeur

Zou jij het zien zitten om in de zorg achter het stuur te werken? Het is een dynamische wereld waar je goed op ingespeeld moet kunnen zijn. Het is een onmisbaar beroep in de zorg, waarbij jouw hulp als ambulancechauffeur enorm wordt gewaardeerd. Weet jij wat er bij het werk komt kijken en hoe jij te hulp kan schieten? 

Het werk 

Een ambulancechauffeur is verantwoordelijk voor het zorgvuldig vervoeren van ambulancepersoneel en patiënten. Je zorgt ervoor dat de ambulance snel maar gecontroleerd ter plaatse komt. Tevens assisteer je als ambulancechauffeur de ambulanceverpleegkundige bij het uitvoeren van medische handelingen. Denk hierbij aan het aangeven van het juiste materiaal, voorbereidingen treffen voor de behandeling en het verrichten van aanwijzingen tijdens de behandeling. 

Opleiding

Om als ambulancechauffeur aan het werk te mogen heb je een aantal diploma’s en certificaten nodig. Onder andere moet je een diploma hebben voor EHBO en reanimatie. Daarnaast moet je een Verklaring hebben omtrent Goed Gedrag (VOG). Ook voor het rijbewijs moet je een speciale opleiding ambulancechauffeur volgen, zodat je bevoegd bent om de ambulance te besturen. Deze rijopleidingen worden door diverse bedrijven aangeboden.   

Heldere communicatie

Jij bent de leider onderweg. Tijdens de rit moet je daarom helder communiceren met de ambulanceverpleegkundige en het ziekenhuis. Je moet bijvoorbeeld bellen naar de meldkamer ambulancezorg om uit te leggen wat er precies met de patiënt aan de hand is en wat de toestand van die persoon is.


Eigenschappen

Als ambulancechauffeur kun je in stressvolle situaties komen. Je moet daarom stressbestendig zijn en gefocust blijven in een vervelende situatie. Ook moet je over goede communicatievaardigheden beschikken zodat er helder gecommuniceerd kan worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *